Rektor PU a primátor mesta si uctili pamiatku V. Havla zapálením sviečky

22.12.2011 Prešov

Prešov 22. decembra (TASR) – Na zosnulého prezidenta slobodnej ponovembrovej Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky Václava Havla spomínajú aj Prešovčania. Pri pamätníku Sloboda, ktorý sa nachádza v areáli Prešovskej univerzity (PU), si v stredu (21.12.) zapálením sviečky jeho pamiatku uctili rektor PU René Matlovič a primátor Pavel Hagyari.
Projekt vytvorenia pamätníka realizovalo mesto v spolupráci s Prešovskou univerzitou. Odhalili ho pri príležitosti 20. výročia Nežnej revolúcie a má pripomínať udalosti, ktoré naštartovali demokratický proces v krajine, a zároveň zdôrazniť významný podiel študentského hnutia na páde totalitného režimu.
V susedstve univerzitného areálu, kde stojí spomínaný pamätník, je mestská športová hala, v ktorej sa uskutočnilo historicky prvé stretnutie Prešovčanov s Havlom. Konalo sa v decembri 1989 ešte pred jeho zvolením za prezidenta a zúčastnili sa na ňom tisícky ľudí.
Sústrasť pozostalým a úctu Václavovi Havlovi, ktorý je považovaný za jedného z popredných bojovníkov za slobodu a demokraciu v Európe, môžu obyvatelia Prešova vyjadriť svojím podpisom do kondolenčnej knihy. Tá je do piatka (23.12) k dispozícii vo vstupných priestoroch radnice na Hlavnej ulici.
 

Vyberte región